Dexia-overnemer CDC krijgt extra staatsgaranties van Frankrijk
Foto: AFP
De Caisse des dépôts (CDC), dat de Franse Dexia-activiteiten gaat overnemen, zal amper moeten opdraaien bij eventuele verliezen op de kredietportefeuille in Frankrijk. De CDC heeft daarvoor garanties ontvangen van de overheid en van Dexia.

Hiermee is een belangrijke horde genomen in het Franse Dexia-dossier, want CDC weigerde om helemaal garant te staan voor de kredieten. Het garantieprincipe, net als de financiering, maakt deel uit van een wetsontwerp dat woensdag aan de Franse ministerraad zal voorgelegd worden.

In België werden de bankactiviteiten van Dexia voor 100 procent overgenomen door de Belgische staat. In Frankrijk is voorzien dat de CDC voor 65 procent in het kapitaal van Dexia Municipal Agency (Dexma) stapt, dat voor 70 miljard euro aan kredieten bezit. De Banque Postale zal 5% van de aandelen controleren, de resterende 30% blijft bij Dexia.

Maar CDC stond van in het begin weigerachtig om op de draaien voor eventuele verliezen op de kredietportefeuille. Ze krijgt nu een garantie voor de zogenaamde gestructureerde kredieten, een portefeuille van 10 miljard euro. Dexia staat voor 500 miljoen euro borg, terwijl de Franse overheid instaat voor 70% van eventuele bijkomende verliezen. Dexia zal indien nodig de resterende 30% dragen. In de praktijk zouden de wanbetalingen door gemeenten moeten meevallen, klinkt het.

Voor wat de portefeuille van niet-gestructureerde kredieten betreft - een bedrag van ongeveer 60 miljard euro- draagt de CDC tot 60 miljoen van de eventuele verliezen. De rest zal gedragen worden door Dexia.

Bij de ontmanteling van de groep afgelopen weekend is voorzien dat de Belgische, Franse en Luxemburgse overheid een staatswaarborg van samen 90 miljard euro verlenen aan Dexia.