Dansercoer mikt op wereldrecord met poolexpeditie
Foto: rr
Volgende maand begint de 49-jarige poolreiziger Dixie Dansercoer aan een expeditie die de langste autonome expeditie op Antarctica moet worden. Samen met geneeskundestudent Sam Deltour (26) wil Dansercoer meer dan 6.000 kilometer in 100 dagen afleggen.

Honderd jaar nadat Roald Amundsen als eerste mens de Zuidpool heeft bereikt, onderneemt Expeditie Antarctic ICE een ambitieuze tocht over het poolijs.

Het avontuurlijke duo zal zich met behulp van kites en sledes verplaatsen over het totaal onbekende Antarctisch Plateau in Oost-Antarctica, zonder enige vorm van gemotoriseerd vervoer. 'De wind wordt op die manier de derde reispartner', luidt het persbericht.

Dansercoer en Deltour gaan op het ijs ook wetenschappelijk onderzoek voeren. Ze gaan op zoek naar nieuwe klimaatwetenschappelijke inzichten door het meten van valwinden.

De afstand die ze voor de boeg hebben, is meteen ook een nieuw wereldrecord. In 2006 legde ontdekkingsreiziger Rune Gjeldnes 4.808 kilometer af in 90 dagen, zonder dat hij opnieuw bevoorraad werd.

Dansercoer ondernam reeds meerdere expedities naar Antarctica. Zo trok hij samen met onderzoeker Alain Hubert in 1997-1998 over de Zuidpool. In 99 dagen legden ze samen 3.924 kilometer af, wat toen de langste autonome expeditie op de Zuidpool was.

Het avontuur van Dansercoer en Deltour kan gevolgd worden op www.antarcticice.be.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig