Dehaene geeft 70.000 euro terug
Foto: Photo News
Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene ziet af van zijn vergoedingen als bestuurder en voorzitter. Hij betaalde ook drie al ontvangen bedragen voor 2011 weer terug. Dat meldt Dexia in een persbericht.

Dehaene reageert daarmee op de kritiek aan zijn adres en dat van CEO Pierre Mariani. Heel wat mensen reageren verontwaardigd op het feit dat beide topmannen van Dexia de voorbije jaren forse vergoedingen en bonussen kregen, maar dat de belastingbetaler nu de rekening krijgt voor de nationalisering van Dexia Bank en voor het onderstutten van de restholding.

Volgens een woordvoerster van Dexia heeft Dehaene daarom beslist om voor het jaar 2011 af te zien van elke - reeds gedane en toekomstige - vergoeding. De vergoedingen van de voorgaande jaren worden niet teruggestort. 

Volgens woordvoerster Ulrike Pommée van Dexia gaat het voor 2011 om 70.000 euro bruto. "Zijn vergoeding voor 2011 was begin dit jaar sowieso op dat bedrag geplafonneerd", zegt ze.

Dexia herinnert eraan dat Dehaene al in 2008 afzag van elke vergoeding voor zijn bestuurdersfuncties in Dexia Bank België (DBB) en Dexia Credit Local (DCL). Nu doet hij dat dus ook voor de overkoepelende holding.

Dexia brengt ook in herinnering dat de directieleden van Dexia, onder wie Pierre Mariani, dit jaar geen bonus zullen krijgen. Dat werd al eerder beslist. 

Over de andere vergoedingen van Mariani en andere bestuurders wordt in het persbericht niets gezegd. Het gaat dan ook om een persoonlijke beslissing van Dehaene, klinkt het.

Ten slotte wordt er opnieuw aan herinnerd dat Dehaene zijn mandaat ter beschikking van de regering stelt "indien deze dat wenst".