Di Rupo zoekt een coalitie
Groen!-voorzitter Wouter Van Besien (l.) met zijn Ecolo-collega Jean-Michel Javaux. Beiden op de wip. Foto: © THIERRY ROGE
Vandaag praat formateur Di Rupo met de verschillende regeringsonderhandelaars over de te vormen coalitie: met zes of met acht. De groenen zitten op de wip. Maar ook zonder Open VLD zou kunnen. In theorie.

Met of zonder de groene partijen? In De Laatste Show gisteravond was Caroline Gennez (SP.A) duidelijk. Voor haar partij is het beter dat Groen! en Ecolo meedoen. Zij vindt het onheus om de groenen te bedanken voor de steun aan de staatshervorming en hen daarna uit de gesprekken te gooien.

Volgens haar wil ook Di Rupo de groenen erbij. Het wordt dan minder lastig om alle staatshervormende akkoorden door het parlement te sluizen. Maar het is voor SP.A en PS natuurlijk ook comfortabeler om zonder linkse oppositie te regeren.

Groen! zelf doet ook liever mee. Ook al weet de partij uit ervaring dat het niet altijd comfortabel werken is in een regering waarin je strikt mathematisch niet nodig bent.

Open VLD is dan weer duidelijk. De regering moet ontvetten. Te veel partijen is niet goed. De liberalen hebben natuurlijk ook liever een linkse partij als Groen! minder in de coalitie. Niet met alle acht in de regering, zeggen de liberalen klaar en duidelijk.

CD&V volgt dat idee. Gisteren zei minister De Crem op Villa Politica dat een regering met acht partijen haast evenveel vice-premiers zou tellen als gewone ministers. Weinig werkbaar, vindt CD&V.

Mathematisch gezien kan Di Rupo ook zonder Open VLD regeren. Maar dat zou heel slecht vallen bij onder meer CD&V. Die partij stapt al zonder N-VA in de regering. Ook nog zonder liberalen is voor die partij ondenkbaar, zo schrijft ook Gazet van Antwerpen vandaag.

Maar een woordvoerder van CD&V doet dat af al 'gazettepraat' en vermoedt dat de krant zich baseert op een gerucht in de wandelgangen van de Kamer tijdens de opening van het politieke jaar gisteren.

Feit is dat alleen een regering met de acht onderhandelende partijen een meerderheid aan Vlaamse kant heeft. Maar daar ligt CD&V niet meer wakker van, zo bleek eerder al in De Zevende Dag.

Overigens keken een aantal onderhandelaars vreemd op toen de formateur gisteren publiek aankondigde dat hij uiterlijk donderdag met zijn coalitie naar buiten zou komen. De formateur had eerder gezegd dat hij woensdag de knoop zou doorhaken.