De Vlamingen betalen zwaar voor deze staatshervorming. Dat stelt Vlaams Belang dinsdag. Volgens de partij worden ze in Brussel politiek doodgemaakt, terwijl in het gerechtelijk arrondissement Brussel 25 Nederlandstalige magistraten geliquideerd worden.

Senator Bart Laeremans voorspelt in een persbericht dat alle vijftien Kamerleden die in de toekomst in Brussel worden verkozen, Franstalig zullen zijn. Bovendien hekelt hij de verhouding van de taalkaders die in het akkoord werd weerhouden. Volgens Laeremans zal die ervoor zorgen dat 25 ‘Vlaamse’ magistraten zullen worden verwijderd.

‘De Franstalige rechtbanken gaan vier keer groter zijn, terwijl de werkelijkheid slechts twee keer zou toelaten’, aldus de senator. Hij benadrukt ook dat de vijf Franstalige parketmagistraten in Halle-Vilvoorde onder het gezag van de Brusselse procureur zullen vallen.

Laeremans noemt de overdracht van bevoegdheden naar de deelstaten ten slotte slechts ‘kleine stapjes vooruit’. De senator verwijst daarbij naar de resoluties van het Vlaams parlement, waarin de volledige bevoegdheid over de personenbelasting naar voor werd geschoven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig