'Voor tien jaar verlost van de staatshervorming'
Caroline Gennez hoopt op tien jaar zonder staatshervorming Foto: rr
In de reacties lieten alle Vlaamse onderhandelaars zich van hun stralendste kant zien. Caroline Gennez (SP.A) hoopt zelfs voor 10 tot 20 jaar van de staatshervorming verlost te zijn.

Ongelooflijk belangrijk, zo noemen alle Vlaamse onderhandelaars het communautaire akkoord.

Op de vraag van Villa Politica wat de onderhandelaars niet goed vinden aan het akkoord, wilden ze niet eens antwoorden.

'Aan dat soort cynische spelletjes, doen we niet mee', zei Wouter Van Besien (Groen!)  Hij was vooral blij dat er nu terug grondwettelijke verkiezingen kunnen plaatsvinden. Hij sprak van een akkoord waar verantwoordelijkheid inzit, maar ook solidariteit.

Ook zijn collega's beloofden het hele akkoord te verdedigen. 'Er zijn punten waar ik veel belang aan hecht', aldus OpenVLD-voorzitter Alexander De Croo. 'Dit akkoord zorgt dat wij de overheid efficiënter gaan maken, maar ook verantwoordelijker. 'Iedere partij zal zijn accenten leggen, maar alle elementen die erin staan zijn zaken waar ik achter sta.'

Alleen Wouter Beke (CD&V) week enigszins af. Hij liet verstaan dat hij graag meer bevoegdheden had overgeheveld naar Vlaanderen. Dat hij tegen het halfslachtige akkoord over samenvallende verkiezingen is, maakte hij ook duidelijk.

Beke had ook veel positieve woorden over voor het akkoord: meer financiële responsabilisering voor de gewesten, meer bevoegdheden (17 miljard), de splitsing van BHV... 'Het belangrijkste is dat het communautaire nu is afgerond. Dat was onze voorwaarde om over een regeerakkoord te kunnen onderhandelen. We hebben woord gehouden,' zei Beke

'Een sociale staatshervorming'

Caroline Gennez (SP.A) zag er het vrolijkst uit. Voor haar zijn de regeringsonderhandelingen nu afgelopen. Bruno Tobback, de nieuwe voorzitter van de SP.A, neemt over.

Gennez zei te hopen dat de politiek het nu over andere dingen zal kunnen hebben dan de staatshervorming. 'Ik hoop dat we daar nu voor tien tot twintig jaar van verlost zijn.' Ze wil nu de economie aanzwengelen, de banken tot verantwoording roepen en meer mensen aan het werk krijgen.

De voormalige partijvoorzitster van de socialisten is vooral blij dat de zesde staatshervorming 'een sociale staatshervorming' is geworden. Zo kan er volgens Gennez nu beter ingespeeld worden op de snel veranderende arbeidsmarkt en zo kunnen meer mensen aan een job geholpen worden.

Gennez is ook blij dat de ouderenzorg en het gezinsbeleid homogene Vlaamse bevoegdheden worden. 'Zo kunnen we de plannen uit het Vlaams regeerakkoord om een maximumfactuur voor rusthuisbewoners in te voeren makkelijker realiseren.' Wat de gezinnen betreft kan de aanpak van kinderarmoede, 'één van de prioriteiten van ministers Pascal Smet en Ingrid Lieten', hoger op de agenda geplaatst worden, aldus Gennez.

Ze stelde ten slotte 'fier' te zijn op de constitutionele hervormingen die gerealiseerd werden. 'Het zag er lang naar uit dat we het B-H-V-dossier nog jaren als een molensteen rond onze nek zouden moeten meedragen. Nu zowel de kieskring als het gerechtelijk arrondissement gesplitst zijn, hebben we meteen ook bewezen dat we grote hordes kunnen nemen als we maar samen aan de kar trekken. Dat geeft hoop voor de toekomst.'

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig