Het Amerikaans bergingsbedrijf Odyssey, gespecialiseerd in het lokaliseren van scheepswrakken en het recupereren van hun lading, heeft in de Noord-Atlantische Oceaan een Brits scheepswrak uit 1917 met 18 ton zilver aan boord gevonden.

Het wrak is dat van de Mantola, een Brits schip dat in 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog door een Duitse onderzeeër werd gekelderd. Het bevindt zich 2.500 meter onder de zeespiegel. De huidige waarde van de vracht wordt geraamd op 14 miljoen euro.

Veertien dagen geleden al had Odyssey bevestigd dat het Britse vrachtschip Gairsoppa, dat in 1941 door de Duitsers tot zinken werd gebracht voor Ierland, was gevonden en geïdentificeerd. Het wrak zou 220 ton aan zilveren baren met een waarde van 150 miljoen euro aan boord hebben. De Mantola ligt op 160 kilometer van het wrak van de Gairsoppa.

Net zoals bij de Gairsoppa mag Odyssey tachtig procent van de buit houden in overeenstemming met een akkoord dat getekend werd met de Britse autoriteiten. Het bergingsbedrijf zal beide vrachten tijdens een en dezelfde operatie uit de scheepswrakken bovenhalen.

Een Amerikaanse rechtbank heeft Spanje onlangs gelijk gegeven in een affaire waarin Odyssey ervan werd beschuldigd zich onrechtmatig de buitengewone inhoud van een scheepswrak te hebben toegeëigend. Het bergingsbedrijf had in 2007 een Spaans oorlogsschip ontdekt, dat in 1804 was gezonken in internationale wateren en had de gouden schatten naar Florida overgebracht zonder de Spaanse autoriteiten ervan te verwittigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in