Burgemeester Hasselt dient nu ook officieel klacht in tegen graaicultuur
Hilde Claes Foto: rr
De Hasseltse burgemeester Hilde Claes (SP.A) heeft als voorzitter van de Politieraad meerdere klachten ingediend bij de Anticorruptiecel van de federale gerechtelijke politie. De klachten handelen over diverse dossiers, waaronder graaicultuur, verzekeringsfraude en examenbedrog.

Hilde Claes nam het initiatief samen met Philip Phirard, de nieuwe korpschef van de politiezone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek. Het is de bedoeling om zo een officieel onderzoeksdossier te openen naar de wanpraktijken. Klacht per klacht heeft de Anticorruptiecel een verklaring afgenomen en meteen een proces-verbaal opgesteld. Dat pv wordt nu neergelegd bij het parket, dat het verdere onderzoek moet voeren, tot en met de gerechtelijke bestraffing van de eventuele schuldigen.

Om de klachten kracht bij te zetten heeft het politiecollege ook een advocaat aangesteld met als opdracht zich burgerlijke partij te stellen in het dossier. Het is een manier om zeker te zijn dat het parket effectief een onderzoek zal instellen.

Meteen heeft Claes daarmee het eerste punt van een actieplan uitgevoerd dat duidelijkheid moet scheppen over de feiten in het verleden en een kader moet scheppen om soortgelijke praktijken in de toekomst te vermijden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig