Rechter Rode Khmer-tribunaal stapt op
Rechter Siegfried Blunk verlaat het Rode Khmer-tribunaal. Hij zou tegengewerkt worden vanuit regeringskringen. Foto: AFP
De Duitse rechter Siegfried Blunk heeft maandag zijn functie bij het door de Verenigde Naties ondersteunde Rode Khmer-tribunaal in Cambodja neergelegd. Blunk was bij het tribunaal verantwoordelijk voor het formuleren van de aanklachten. Hij stelt dat hij in zijn werk wordt gehinderd door de regering.

In het verleden kregen Blunk en zijn Cambodjaanse collega You Bunleng ook internationaal felle kritiek. Er werd hen verweten te weinig onafhankelijkheidszin aan de dag te leggen. Een week geleden had ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch het ontslag van beide rechters bij het Rode Khmer-Tribunaal geëist.

De juristen onderzoeken mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, die werden begaan tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer tussen 1975 en 1979. Onder het regime van de communisten kwamen naar schatting 1,7 miljoen mensen om het leven.

Het Tribunaal, ondersteund door de Verenigde Naties, heeft tot nog toe als enige aangeklaagde de leider van de foltergevangenis Toul Sleng veroordeeld. In het tweede proces, dat in 2012 zou beginnen, staan vier aangeklaagden voor de rechters.

In een verklaring stelt Blunk maandag dat hij opstapt wegens ’pogingen tot bemoeienis door regeringsfunctionarissen’.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in