Dexia Bank wordt 100 procent staatsbank voor 4 miljard euro
Foto: Photo News
Premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders hebben zondagnacht op een persconferentie bevestigd dat de Belgische staat voor 100 procent aandeelhouder wordt van Dexia Bank België. De overheid legde 4 miljard euro op tafel, 'een faire prijs'. België wil de bank enkele jaren bijhouden. De verkoop wordt 'heel binnenkort' afgerond.

Leterme en Reynders bevestigden ook dat België instaat voor 60,5 procent van de staatswaarborgen - voor in totaal 90 miljard euro - bij de zogenaamde 'bad bank' of restbank. Dat komt overeen met een bedrag van zowat 54 miljard euro. Frankrijk draagt 36,5 procent van de waarborgen en Luxemburg 3 procent. Deze cijfers circuleerden zondagavond al in de media.

Ook hier sprak de premier over 'een faire verdeling, gezien ons aandeelhouderschap in de groep'. De waarborg is ook lager dan bij de vorige redding in 2008. Tegelijk zullen de Belgen voortaan 60 procent van zitjes in de raad van bestuur van de restbank bezitten.

'Voor 200 procent gerust zijn'

De persconferentie kwam er om 3.30 uur 's nachts, na een marathonzitting van de raad van bestuur van Dexia nv. Die duurde minstens twaalf uur. Maandagochtend om 9 uur geven Mariani en Dehaene een persconferentie. Leterme en Reynders kregen echter de primeur om het akkoord met de raad van bestuur toe te lichten.

'Dexia Bank is weggehaald uit een risicovolle omgeving. We hebben de aandelen voor 100 procent verworven. Spaarders en klanten kunnen dus voor 200 procent gerust zijn', verklaarde Leterme. Ook voor het personeel van de bank is de overname goed nieuws, klonk het.

Minder duidelijkheid over aandeelhouders

Over het lot van de aandeelhouders, met name de Gemeentelijke Holding, Arco, Ethias en de gewesten bestaat er minder duidelijkheid. Vanaf maandagochtend zou er overleg gepleegd worden.

Om 9 uur staat een ontmoeting met de Gemeentelijke Holding op het programma. 'De komende uren en dagen zullen we veel aandacht aan hen besteden', verklaarde minister van Financiën Didier Reynders. 'We gaan inspanningen doen om aandeelhouderswaarde te creëren', beloofde de premier.

Als de overheid Dexia Bank binnen de achttien maanden zou verkopen, dan ontvangen de huidige aandeelhouders de volledige meerwaarde. Per halfjaar gaat daar 6,25 procent van af.

Beheerste risico's

En ook voor de belastingbetaler gaat het om een goed akkoord, beweerden beide excellenties. 'Er is een faire prijs betaald, de risico's worden beheerst en de deal creëert geen al te zware lasten voor de overheid', vatte men samen.

In ruil voor de staatswaarborg moet de restbank immers een vergoeding betalen aan de overheid. Die bedraagt 450 miljoen euro in totaal, waarvan 270 miljoen euro voor de Belgische staat. Leterme wees er nog op dat er in de begroting van 2011 al voor 2 miljard euro inkomsten staan uit de bankenparticipaties van de overheid.

Geen bonussen uitbetaald

Ook voor de intrestlast verwacht de regering geen zware effecten. Reynders wees erop dat de intrestlasten voor België vrij laag zijn en ook vrij stabiel. Leterme zei dat er bij de opmaak van de begroting rekening is gehouden met een gemiddelde intrestvoet van 4,3 procent, terwijl die vandaag rond de 3,8 of 3,9 procent schommelt.

Er worden geen bonussen uitbetaald, luidde het zondagnacht. Over het lot van voorzitter Jean-Luc Dehaene en CEO Pierre Mariani bij Dexia nv bestaat nog onduidelijkheid.