Claes: 'Wantoestanden Hasseltse politie niet hard genoeg aangepakt'
Hilde Claes Foto: rr
Een aantal wantoestanden binnen de Hasseltse politie is niet hard genoeg aangepakt. Dat geeft burgemeester Hilde Claes (SP.A) zondag toe in een persmedeling. Ze voegt er meteen ook aan toe dat het afspiegelingscollege van de stad 'zijn tijd gehad' heeft.

Aanleiding is de ophefmakende reportage die Panorama donderdag over misbruiken in de Hasseltse politiezone uitzond. Die reportage geeft een 'onthutsend beeld' over de graaicultuur binnen het korps, zegt ze nu. Toen ze donderdag in Reyers laat kwam spreken over de uitzending, had ze die zelf nog niet gezien. 'Dat was niet verstandig van mij'.

Maar nu is de boodschap aangekomen, klinkt het. 'Het is nu tijd dat het politiekorps, de stad, de andere gemeentebesturen, de federale overheid en de diverse rechtscolleges alle noodzakelijke stappen zetten en doen wat nodig is.'  

Ze wijst erop dat ze eerder al een aantal maatregelen had genomen om de graaicultuur te stoppen, maar geeft toe dat die niet het gewenste effect hadden. 'Blijkbaar waren deze maatregelen nog niet voldoende. Mocht ik in een aantal zaken tot op heden niet voldoende geanticipeerd hebben, dan bied ik daarvoor mijn excuses aan'.

De Raad van State, de Arbeidsrechtbank, de Correctionele Rechtbank en Comité P moeten volgens Claes nu allemaal hun werk doen. 'Het is mijn opdracht om in de politiezone alles tot op het bot uit te spitten. Wij moeten nu, zonder dralen, alles doen om te herstellen wat fout is gegaan. De rotte appels moeten er uit. '

Tijdens een vergadering met het schepencollege en het politiecollege van de zone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek is al een reeks van 10 maatregelen voorgesteld. daar wordt ondermeer gesproken van het inschakelen van de Anticorruptiecel en het inschakelen van een onafhankelijk meldpunt.

Claes gaat ook in op de kritiek die het stadsbestuur van Hasselt door de zaak treft. In dat bestuur zijn alle partijen vertegenwoordigd, behalve Vlaams Belang. 'Vroeger is er geopteerd dat een afspiegelingscollege de aangewezen manier was om de stad te besturen. Maar vandaag leven wij in andere tijden, en in andere omstandigheden. Volgens mij heeft daarom het afspiegelingscollege zijn tijd gehad.'

Dat afspiegelingscollege bestuurt de stad Hasselt vandaag nog.  Ondanks de absolute meerderheid heeft de SP.A (al van in de regeerperiode van Steve Stevaert) vrijwillig schepenmandaten afgestaan aan CD&V, Open VLD en Groen!.