Wouter Beke: 'Geen vragende partij voor samenvallende verkiezingen'
Wouter Beke Foto: Photo News
CD&V-voorzitter Wouter Beke is tevreden met het pakket staatshervormingen dat de onderhandelaars vrijdag hebben afgerond, maar benadrukt dat hij nog steeds tegen samenvallende verkiezingen is en het nog niet duidelijk is of die na 2014 worden doorgetrokken.

'Ik vind dat elk bestuursniveau moet beoordeeld worden door de kiezer op zijn eigen verdienste. Heeft men het goed gedaan, heeft men het niet goed gedaan? Dat geldt voor de gemeentes, voor de provincies, voor Vlaanderen en voor Europa', stelt Wouter Beke in de VRT-studio.

En dat gaat volgens hem veel moeilijker bij samenvallende verkiezingen. 'Door het lot zijn er in 2014 samenvallende verkiezingen, maar ik ben geen vragende partij om dat na 2014 nog verder door te trekken. We hebben beslist dat de normale legislatuur zal uitgebreid worden tot vijf jaar, maar na 2014 moeten we kijken of er een tweederdenmeerderheid te vinden is om dat structureel verder uit te voeren.'

Geen akkoord dus, maar uitstel volgens journalist Wim De Vilder en dat wordt beaamd door Beke. 'Maar als het toch doorgaat, en dat is ook beslist in het akkoord, dan krijgen de regio's de autonomie om zelf hun verkiezingsdatum te bepalen', aldus Beke.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in