N-VA: 'Claes maakt Hasselaren belachelijk'
Foto: rr
In een reactie op de Panorama-reportage over de Limburgse politiezone Hazodi en het optreden van burgemeester Hilde Claes in dit dossier, zegt N-VA Hasselt bij monde van Kamerlid Steven Vandeput "beschaamd te zijn dat Claes en haar bestuur de Hasselaren belachelijk maken voor heel Vlaanderen".

"Hilde Claes wist heel goed wat er aan de hand was, maar ze heeft nagelaten in te grijpen", zegt Hasselaar Vandeput, die het dossier al enkele maanden opvolgt. "Ik heb aan minister Turtelboom al lang geleden gevraagd om een onderzoek te bevelen, maar dat vond ze niet nodig omdat volgens Hilde Claes alles onder controle was. Niet dus. Ik voel plaatsvervangende schaamte als Hasselt op deze manier in het nieuws komt. Nu lijkt het wel of iedere Hasselaar corrupt is ...".

De N-VA vraagt een nieuwe audit, waarbij alles naar boven wordt gespit. "De Inspectiecommissie van de Federale en Lokale Politie heeft die bevoegdheid", aldus Steven Vandeput. "Laat externe mensen van a tot z alles uitzoeken en adviezen formuleren. Dan heeft de nieuwe korpschef Pirard meteen een goede leidraad om zijn beleid op te enten."

Tot slot bestempelt de N-VA deze schandalen als een "uitwas van het afspiegelingscollege waar geen oppositie wordt gevoerd." Steven Vandeput: "Dit is waar 10 jaar regenboogcoalitie ons gebracht heeft in Hasselt. Men heeft zichzelf boven de wet geplaatst en iedere vorm van tegenspraak de kop ingedrukt. Dit mag nu wel een halt toegeroepen worden."