Dewinter: 'Succes N-VA blijft niet duren'
Foto: WAS
Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter relativeert de slechte cijfers van zijn partij in de peiling van De Standaard en de VRT. Volgens hem zal ook het succes van de N-VA niet blijven duren.

In de peiling duikt het Vlaams Belang onder de tien procent. 'Het is maar een peiling',  relativeert Filip Dewinter op Radio 1. Bij de volgende verkiezingen hoopt hij wel boven de tien procent te blijven.

Hij wijt de slechte cijfers ook aan het succes van de N-VA. 'Bart De Wever en zijn N-VA monopoliseren de oppositie', zegt de Vlaams Belanger. 'De media geven alle aandacht aan de N-VA. Dat speelt ook.'

Bovendien is het zwarte gat van de N-VA, dat zijn partij leegzuigt, tijdelijk meent Dewinter. Hij wijst erop dat het Vlaams Belang vroeger ook goede cijfers had. 'Dat blijft niet duren', klinkt het.

Filip Dewinter maakt zich ook sterk dat het Vlaams Belang de enige partij is die voor Vlaamse onafhankelijkheid opkomt. De N-VA kiest voor een confederaal discours, zegt hij, wij blijven bij Vlaamse onafhankelijkheid.

Net zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt hij dat er momenteel 'een vals gevoel van tevredenheid' heerst bij de kiezers door de akkoorden die de onderhandelaars bereikten. Dat verklaart volgens hem de extra steun voor de onderhandelende partijen.

Het voorzitterschap van Bruno Valkeniers staat niet ter discussie door de sterke terugval van het Vlaams Belang. 'Laten we voorzitters beoordelen bij de echte peiling, dat zijn de verkiezingen', zegt Dewinter daarover.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in