Dexia wordt komende jaren een staatsbank
Bij een nationalisering van Dexia Bank zal de federale staat waarschijnlijk meerdere jaren eigenaar blijven. Dat zijn de gewesten en de federale regering overeengekomen, zo vernam de redactie uit goede bron.

Volgens de huidige plannen zou de federale overheid de bank dit weekend opkopen, zodat maandag bij opening van de beurs de markten gerustgesteld zijn. Al moet daarover eerst nog wel een akkoord worden gevonden met de Franse regering. In een tweede fase krijgen de gewesten dan de kans om mee in het kapitaal van de bank te stappen.  

De raad van bestuur bij Dexia die gepland was voor zaterdag is verplaatst naar zondag. Dat geeft alle onderhandelaars een extra dag tijd om de boedelscheiding bij Dexia te regelen. Het is nog niet duidelijk of de raad Frankrijk of in België zal plaatsvinden.

De vakbonden hadden vanmiddag een onderhoud met eerste minister Yves Leterme. Volgens Luc Soete van de christelijke bediendenbond LBC heeft de premier het voornemen geuit om de nationalisering binnen de 72 uur af te ronden. Zowel LBC als de socialistische bond BBTK noemen dit scenario het meest wenselijke met het oog op de tewerkstelling. Soete bevestigt ook dat de staat meerdere jaren eigendom zou blijven van Dexia Bank België.

Met deze regeling krijgen de gewesten hun zin. Vooral Vlaanderen eiste de voorbije dagen dat Dexia Bank België een zelfstandige bank zou worden, die niet meteen tegen dumpingprijzen zou worden doorverkocht, zoals in 2008 met Fortis Bank gebeurde. 'De kredieten voor de overheid zullen de komende jaren peperduur worden. De overheden hebben baat bij een eigen bank die goedkoop kredieten kan verstrekken en zo de concurrentie op de kredietmarkt kan aanzwengelen’, klinkt in kringen van de Vlaamse regering.

Opmerkelijk is dat men in regeringskringen niet wil horen van het woord 'nationaliseren'. Men heeft het steevast over 'kopen' of 'eigenaar worden'. Wellicht is dat een manier om ervoor te zorgen dat niemand zijn gezicht in het dossier verliest.

In Ter Zake gaf Vlams minister-president Kris Peeters (CD&V) dat het niet gaat om een nationalisering, omdat dat betekent dat de overheid geen akkoord van de aandeelhouders nodig heeft. Van zo'n scenario is geen sprake, volgens hem. Het Vlaamse kernkabinet komt zaterdag bijeen om de zaak te bespreken.

Zoethoudertje

Over de manier waarop Dexia Bank België wordt genationaliseerd, zijn wel nog heel wat vraagtekens. Wordt het een gedeeltelijke of een volledige overname? En op welke manier krijgen de bestaande aandeelhouders nog een zoethoudertje toegestopt?

Tegelijk wordt ook nog een oplossing gezocht voor de waarborgen van 450 miljoen euro die de drie gewesten hebben gegeven aan Dexia-aandeelhouder Gemeentelijke Holding. Moeten de gewesten dat verlies straks zelf slikken of kunnen ze die waarborgen doorschuiven naar de federale overheid?

Een andere vraag is hoe hoog de prijs is die België voor Dexia Bank België moet betalen. Analisten schatten die op 2,5 tot 4 miljard euro. Maar daarover wordt met de Fransen, die zelf ook een prijs zullen moeten betalen voor de overname van DEXMA (Dexia Municipal Agency), nog volop onderhandeld.

De federale regering voert daarnaast met Parijs ook nog moeilijke gesprekken over de waarborgen en de inhoud van de bad bank, waarin de historische obligatieportefeuille en de onverkoopbare stukken van Dexia achterblijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig