Advocaat Hasseltse politie haalt uit naar VRT-journalist
Foto: belga
In een open brief aan "Panorama"-reporter Wim Van den Eynde stelt Hugo Lamon, die als advocaat optreedt voor de fel bekritiseerde politiezone Hazodi, dat de journalist de indruk wekt de rechtsgang te willen beïnvloeden. "U wil zich boven de rechter plaatsen en heeft uw oordeel al gevormd", sneert Lamon. Van den Eyde noemt de verwijten van Lamon "een grap".

Donderdag was in het VRT-programma Panorama een reportage te zien waarbij journalist Van den Eynde, bij monde van een aantal "klokkenluiders", diverse schandalen bij het politiekorps Hazodi en de bijbehorende politieke doofpotoperatie aan de kaak stelt.

Hugo Lamon, die namens de politiezone als advocaat optreedt bij de juridische afhandeling hiervan, schrijft in een brief dat de VRT-journalist zijn boekje te buiten is gegaan. Lamon twijfelt eraan of Van den Eynde alle bronnen gecheckt heeft en zijn onderzoek grondig heeft gevoerd.

Hij zegt ook dat de journalist de indruk wekt de uitspraak van de rechter te willen beïnvloeden. Volgende week staat immers de rechtszaak tegen de klokkenluiders geagendeerd. "U heeft het proces al gevoerd op tv, " aldus Lamon.

Van den Eynde is niet onder de indruk. "Als we niets over een rechtszaak zouden mogen brengen voor de definitieve uitspraak, hadden we Dutroux 8 jaar moeten doodzwijgen", reageert hij. "De reactie van Lamon is gewoon een grap. Wij laten mensen aan het woord en geven anderen de kans te reageren. Willen zij dat niet, dan is dat hun zaak. Wij hebben de deontologie nauwgezet nageleefd."