Parket en stadsbestuur 'ontgoocheld' over Panorama-reportage
Foto: belga
Het parket en het stadsbestuur van Hasselt ontkennen dat ze fouten hebben gemaakt in de politiezone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek. Een reportage van Panorama had gisteren een aantal wantoestanden in het korps blootgelegd;

Het Canvasprogramma Panorama schetste een ontluisterend beeld van de corruptie binnen de Hasseltse politie. Vier mensen die jarenlang aan het hoofd stonden van de administratie binnen de politiezone, vertelden voor het eerst zelf waarom ze in 2009 besloten de graaicultuur aan de kaak te stellen.

Ze vertelden ook over de vernederingen en pesterijen die ze daarna te verduren kregen. Vooral hoofdcommissaris Michel Beckers, die tussen 1999 en 2010 korpschef was, werd door de vier op de korrel genomen. Twee van de getuigen stapten naar het Comité P maar werden uiteindelijk zelf vervolgd.

Volgens procureur Marc Rubbens was die vervolging niet bedoeld om de zaak in de doofpot te steken, maar wel omdat het duo had geknoeid met het dossier.

"Als iemand uit het commissariaat een dossier steelt en het anoniem overmaakt aan het Comité P en als we dan door schriftvergelijking uitkomen bij diegene die het overmaakt en vaststellen dat die nog vermeldingen heeft aangebracht, dan is dat een gecontamineerd dossier dat is toegekomen bij het Comité P," aldus Rubens.

Volgens Rubens zijn de makers van de uitzending er niet in geslaagd om een juist beeld op te hangen.  Hij heeft het ook over "een eenzijdige reportage van een journalist die nog moet groeien in zijn job".

Nog volgens Rubens zouden de klokkenluiders zelf ook steekpenningen ontvangen hebben. Voor hem heeft het parket van Hasselt "een rechtvaardige houding aangenomen".

'Nooit bewijzen gevonden'

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes reageerde gisteravond in "Reyers laat". "Er zijn nooit bewijzen gevonden van grote mistoestanden in de politiezone. De onterecht toegekende premies zouden intussen zijn teruggestort."

Volgens Claes heeft het stadsbestuur alles gedaan om de wantoestanden aan te pakken en de klachten te onderzoeken.

De burgemeester erkent dat er bij haar aantreden in 2009 grote spanningen waren in het politiekorps. Ze heeft de vier klokkenluiders overgeplaatst naar een andere functie om een einde aan het geruzie te maken. Ook het  contract van korpschef Beckers werd niet  verlengd.

Claes voegt er ook aan toe dat ze twee van de vier klokkenluiders heeft moeten schorsen omdat ze correctioneel vervolgd worden wegens geknoei met een examen.