Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft de rating verlaagd van drie kerndochters van de Frans-Belgische bank Dexia: Dexia Crédit Local (Frankrijk), Dexia Bank (België) en Dexia Banque Internationale (Luxemburg). Dat meldt S&P vrijdag. Het gaat om een verlaging met één niveau: de onderdelen krijgen nu de rating A-/A-2.

S&P plaatst de kredietscores bovendien op "CreditWatch with developing implications", wat inhoudt dat de kredietbeoordelaar de rating nog kan bijstellen naar boven of beneden, of toch ongemoeid laten.

S&P wacht daarvoor op meer informatie over de gevolgen van de herstructurering binnen de groep en kijkt ook uit naar meer details over de mogelijke steun van de Franse en Belgische overheden, zo luidt het.

De kredietbeoordelaar legt de ratingverlaging uit door onder meer te verwijzen naar de spanningen op de interbankenmarkt, waar financiële instellingen aan elkaar lenen. Die spanningen brachten Dexia in de problemen. Wel drukt S&P zijn vertrouwen uit in Frankrijk, België en Luxemburg. Die landen "zullen Dexia indien nodig wellicht verder blijven steunen", klinkt het.

Fitch

Ook het ratingbureau Fitch laat van zich horen. Het zette de rating van Dexia-BIL op een 'negative watch', een soort waarschuwing dat er wellicht een ratingverlaging op komst is.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig