Graaicultuur bij politie Hasselt blijft onbestraft
Foto: NVP
Twee jaar na de eerste klachten over de graaicultuur binnen het Hasseltse politiekorps is nog niemand van de verantwoordelijken gestraft. De vier klokkenluiders zijn dat wél: ze staan volgende week voor de rechter.

Het Canvasprogramma Panorama schetste een ontluisterend beeld van de corruptie binnen de Hasseltse politie. Vier mensen die jarenlang aan het hoofd stonden van de administratie binnen de politiezone, vertelden voor het eerst zelf waarom ze in 2009 besloten de graaicultuur aan de kaak te stellen.

Ze vertelden ook over de vernederingen en pesterijen die ze daarna te verduren kregen. Vooral hoofdcommissaris Michel Beckers, die tussen 1999 en 2010 korpschef was, werd door de vier op de korrel genomen.

Beckers zou zichzelf jarenlang overuren en weekendvergoedingen hebben uitbetaald, terwijl dat niet mocht. Hij kocht persoonlijke spullen en burgerkledij op kosten van de politiezone. 'Hij wilde zelfs een tweetaligheidsvergoeding, terwijl Hasselt niet echt tweetalig gebied is', aldus Vera Vranken, ex-hoofd van de administratie. 'En in zijn kielzog graaiden andere agenten mee. Aangezien hij het zelf deed, kon hij het moeilijk aan anderen verbieden.'

De vier stapten uiteindelijk naar het Comité P toen een commissaris na een verkeersongeval zijn privévoertuig door de verzekeraar als politievoertuig liet vergoeden. Beckers reageerde woedend: hij had de frauderende commissaris geholpen. 'Hij bedreigde me en schold me uit voor hoer en kleinzerige trut. Hij wou me uit het raam gooien.'

De vier werden daarna gepest, met als triest hoogtepunt de dag dat Vrancken haar bureau ondergeplast terugvond.

De politiezone heeft sinds enkele weken een nieuwe zonechef. Beckers en zijn medestanders werden nooit gestraft. Het Hasseltse parket trad niet op en klasseerde onder meer de klacht over verzekeringsfraude. Het Comité P sprak zich nooit uit over de klachten, volgens de reportagemakers van Panorama omdat het Hasseltse parket hen tegenwerkte. Pestklachten bleven zonder gevolg.

'We konden Beckers niet afzetten omdat er geen strafrechterlijke inbreuken bewezen zijn', zegt de Hasseltse burgemeester, Hilde Claes (SP.A). 'We hebben wel beslist zijn mandaat niet te verlengen. Er woedde een machtsstrijd en dat hinderde de werking van de zone. Beckers heeft wél enkele onterechte onkosten moeten terugbetalen, zowat 6.000 euro. Dat is geen bewijs van schuld. Het was een overgangsperiode waarin de regels soms onduidelijk waren.'

Opmerkelijk: twee van de vier klokkenluiders worden wel vervolgd. In een brief aan het Comité P klaagden ze aan dat Beckers een examen had vervalst om zijn secretaresse te benoemen. Ze staken het bewuste examen mee in de envelop. Ze moeten zich volgende week verantwoorden voor diefstal en heling... van het examenblad.

Geen van de klokkenluiders werkt nog in de politiezone. 'Maar als ze vrijgesproken worden, zijn ze weer welkom', aldus Claes.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in