De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de 39-jarige Gennaro P., de zogeheten 'Damschreeuwer', veroordeeld tot een jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook mag de man de komende 5 jaar niet meer op de Dam verschijnen tijdens de dodenherdenking.

P. slaakte tijdens de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op de Dam in 2010, na aanvang van de 2 minuten stilte, een volgens de rechtbank "ijzingwekkend harde kreet" die 4 seconden duurde. Daarvoor had P., uitgedost als orthodoxe Jood, zich hinderlijk in de menigte gedragen en een paar mensen opzijgeduwd. Naar eigen zeggen had hij gedronken.

P. legt zich niet neer bij het vonnis en gaat in beroep. Het Openbaar Ministerie (OM), dat zijn strafeis door de rechtbank zag bevestigd, is tevreden met de uitspraak.

De kreet is het begin van alle commotie geweest, aldus de rechtbank. De mensenmassa stoof uiteen, waarbij mensen over elkaar en over omvallende dranghekken heen tuimelden. Koningin Beatrix en haar aanwezige familieleden moesten in veiligheid worden gebracht.

Het is P.'s schuld dat er mensen gewond zijn geraakt, aldus het vonnis. De rechtbank tekende aan dat de schrik over de aanslag op de bus van de koninklijke familie in Apeldoorn, tijdens Koninginnedag 2009, er nog in zat. Daarmee volgde de rechtbank de redenering van het OM.

P.'s advocaat Theo Hiddema betwist deze visie op de gang van zaken en ziet juist hierin reden de zaak nog eens aan een hogere rechter voor te leggen. De rechtbank overwoog ook dat P. herdenkers "diep heeft gekwetst", mensen ook op langere termijn bang heeft gemaakt en "onveiligheidsgevoelens in de samenleving heeft aangewakkerd".

Een aantal mensen heeft schadevergoeding van P. geëist. De rechtbank wees deze tot een totaalbedrag van ruim 8.400 euro toe.