Berlusconi wou partij omdopen tot 'hup met het poesje'
Foto: EPA
Silvio Berlusconi, die met een historisch laag populariteitspercentage van amper 24 procent worstelt, heeft donderdag een nieuwe naam voorgesteld voor zijn partij, Popolo della Libertà (PdL, Volk van de Vrijheid).

De vorige naam van zijn partij indachtig, Forza Italia, en alluderend op zijn bunga bunga-reputatie als rokkenjager kwam Il Cavaliere met het voorstel de rechtse partij om te dopen tot Forza Gnocca!, zeg maar Hup Poesje!. Het voorstel, zo verzekert men, is enkel schertsend bedoeld.

Met een "gnocca" wordt in het Italiaans zowel een bevallige dame als een belangrijk vrouwelijk geslachtsorgaan aangeduid.

Hoewel grappig bedoeld, kon weer niet iedereen met de politicus, mediatycoon en voormalige sympathieke charmezanger lachen. Aldo Di Biago, bijvoorbeeld, afgevaardigde van de zich van de PdL afgescheurde, eveneens rechtse Futuro e Libertà (Toekomst en Vrijheid, eigenlijk een heropgerichte Alleanza Nazionale) vroeg de 75-jarige regeringsleider "op te houden met in het Parlement te verschijnen om onnozele grappen te vertellen", terwijl het land economisch naar Pigs-niveau afglijdt.

Behalve van de centrumlinkse oppositie kreeg Berlusconi ook lik op stuk van een (vrouwelijk) parlementslid uit de eigen politieke stal, Barbara Saltamartini. De linkse politica Paola Concia bestempelde Sua Emittenza als "een oud varken" en diens PdL als een "partij van machos".

Berlusconi's politieke boezemvriend Umberto Bossi (Lega Nord) nam de verdediging op en stelde tegenover de immer kritische journalisten: "Jullie zijn jaloers". Ook Allesandra Mussolini kon, hoewel vrouw en kleindochter van Il Duce zijnde, de uitspraak relativeren als "gewoon een geintje".