Vanaf 2016 wordt 'Mein Kampf', het beruchte boek van Adolf Hitler waarin hij zijn nazi-ideeën en rassenhaat ventileert, publiek domein. Juristen, historici, filosofen en uitgevers willen dat het boek vergezeld gaat van een waarschuwingsstrook, zoals dat nu al jaren het geval is met sigarettenpakjes.

Echt veel moeite hoeft iemand die het boek nu wil lezen niet te doen. Het is verboden in Duitsland en Oostenrijk, maar in veel landen is het vrij verkrijgbaar en ook op het internet is 'Mein Kampf' makkelijk te vinden.

Op 1 januari 2016 wordt 'Mein Kampf' publiek domein, omdat de auteur van het werk dan (iets meer dan) zeventig jaar dood zal zijn. Tal van intellectuelen vrezen dat vanaf die datum de verspreiding van het werk toeneemt en dat het in die optiek niet onnuttig zou zijn een waarschuwing aan het werk toe te voegen.

Bedoeld wordt het werk in al zijn verschijningsvormen: de papieren editie, de elektronische, de websites die (delen van) de tekst publiceren, maar ook films, muziek, videospelletjes waarin naar Hitlers 'standaardwerk' wordt verwezen.

De waarschuwing moet niet gezien worden als een vorm van censuur, maar als richtinggevende indicatie.