Vlaamse landbouwinkomen duikt naar nieuw dieptepunt
Foto: if
Het inkomen van de Vlaamse land- en tuinbouwsector zal dit jaar de helft lager liggen dan in 2010. Het belandt daarmee op het laagste niveau in tien jaar. Dat blijkt uit een donderdag voorgestelde voorlopige raming van de Boerenbond op basis van de eerste acht maanden van het jaar.

Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche sprak tijdens een persconferentie van een 'rampzalig' jaar. 'Op een totale omzet van 5,1 miljard euro wordt een inkomen gerealiseerd van 432 miljoen euro. Dat is de helft van het inkomen van vorig jaar en het laagste inkomen van de laatste tien jaar.'

Vorig jaar kende het landbouwinkomen een lichte heropleving. De nieuwe daling is vooral het gevolg van de voortdurende kostenstijging (+14 procent) van voornamelijk energie en veevoeder. 'De kosten nemen almaar toe, maar de landbouwers slagen er niet in om die door te rekenen in de eindproducten', aldus de Boerenbond.

Bovenop dat structurele probleem wogen een aantal eenmalige gebeurtenissen op de sector, zoals de dioxinecrisis in Duitsland en de EHEC-bacterie. De totale omzet nam met slechts 1 procent toe.

Vooral de tuinbouwsector en de varkenshouderij zitten in een diepe crisis, luidde het nog. De Boerenbond pleit voor 'een sterk Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat zorgt voor een oplossing voor het structureel lage prijsniveau en de extreme prijsschommelingen van landbouwgrondstoffen'.

De Vlaamse land- en tuinbouwsector realiseert drie kwart van de omzet voor België en stelt net geen 40.000 voltijdse equivalenten tewerk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in