De Nederlandse gemeente Dordrecht heeft vanmiddag in allerijl 11 miljoen euro van haar rekening bij Dexia gehaald en naar een andere bank overgemaakt. Dat verklaarde wethouder Bert van de Burgt van Financiën.

Bij verschillende Nederlandse gemeenten heerst onrust over de wankele toestand van Dexia. Uit een rondvraag blijkt dat verschillende gemeenten grote bedragen bij de bank hebben geparkeerd. De gemeente Eindhoven bijvoorbeeld heeft 14 miljoen euro staan.

Het Nederlandse persbureau ANP deed woensdag een rondvraag langs de provincies in Nederland. Hieruit bleek dat Gelderland, Friesland en Limburg geld op Dexia-rekeningen hebben staan.

Het is niet duidelijk hoeveel gemeenten hun geld hebben weggehaald of dit nog willen doen. Dordrecht heeft zelf bevestigd dat het 11 miljoen weghaalde. Opmerkelijk is dat van de Burgt zelf aangeeft dat hij "de Belgische gemeenten is gevolgd". Dat is mogelijk een verwijzing naar de controverse over het OCMW van Vilvoorde, dat zijn rekening eveneens leeghaalde en daarvoor veel kritiek kreeg.