Steve Jobs-gekte slaat toe op Ebay
Te koop: een pluchen Steve Jobs, een oude Playboy, een iPhone-beschermer en een gesigneerde foto. Foto: rr
Minder dan een dag na het overlijden van Apple-stichter Steve Jobs ruikt een aantal verkopers hun kans om op de veilingsite grof geld te verdienen.

 De grofste prijzen worden gevraagd voor domeinnamen die met Jobs te maken hebben. Zo vragen de eigenaars van 'Stevenjobsrip.com' en 'stevejobstributes.com' een miljoen dollar voor hun site. 'Legendarystevejobs.com' moet in theorie voor 200.000 dollar van de hand gaan. Het is echter hoogst onwaarschijnlijk dat deze bedragen worden geboden.

Het lijkt er wel op dat iedereen die een Steve Jobs-verzameling in huis heeft, het moment gekomen acht om die die deur uit te doen. Veel veilingen zijn begonnen meteen nadat het overlijden van Jobs bekend werd, en lopen vannacht rond 3 uur onze tijd af. De prijzen die hieronder genoemd worden, kunnen dus nog oplopen. Een overzicht van een aantal opmerkelijke items waar wel al kandidaat-kopers voor te vinden zijn:

  • Een exemplaar van de Amerikaanse Playboy van februari 1985. Met nog acht uur te gaan wordt al 56 dollar geboden omdat het een interview bevat met de toen 29-jarige Jobs. De kopers bieden duidelijk voor het interview: ook een exemplaar van Time Magazine van vorig jaar levert al zeker 40 dollar op.
  • Een gesigneerde foto van Steve Jobs die met een iMac van de eerste generatie poseert levert al minstens 3.950 dollar op.  Al 39 kandidaat-kopers hebben een bod uitgebracht. Ook andere gesigneerde foto's doen het goed. De jonge Steve Jobs die een appel vasthoudt zal al zeker 550 dollar opbrengen. Een foto waarop Jobs al met baard te zien is blijft steken op 200 dollar. 
  • De eerste uitgave van het blad Macworld uit 1984 is voor verzamelaars al 202,5 dollar waard. Met op de cover uiteraard Steve Jobs.
  • Een poppetje van Jobs bljift voorlopig steken op 182 dollar. Wellicht omdat er meerdere gelijkaardige poppetjes voorlopig nog zonder kandidaat-koper zijn. Een griezelig aandoende pluchen versie heeft voor 99 dollar een koper gevonden.
  • Herinnert u zich de scene uit Star Wars waarin Han Solo in carboniet wordt gegoten? Iemand maakte een versie met daarin Steve Jobs, en die blijkt als iPhone-beschermer bruikbaar. Het kleinood staat al op 91 dollar genoteerd.