Tantawi: 'Egypte bevindt zich in kritieke fase'
De Egyptische premier Essam Sharaf ontmoet de leider van de Militaire Raad Mohammed Tantawi. Foto: Reuters
Egypte bevindt zich in een kritieke fase, in het bijzonder op veiligheids- en economisch gebied. Dat heeft de leider van de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, gezegd.

Tantawi riep op tot nationale eenheid zodat een democratische staat onder civiel bestuur kan worden gesticht. In zijn toespraak op de staatstelevisie zei hij dat de periode na de opstand gekenmerkt wordt door onenigheid en wantrouwen.

'Egypte gaat door een kritieke fase in zijn geschiedenis', zei de Egyptische leider. 'Het is getuige van een allesomvattende transformatie van de koers die het land vaart, terwijl veranderingen en crises opdoemen aan de horizon.'

'Ons grote volk (...) is in staat om zich door deze kritieke en beslissende fase in de geschiedenis heen te slaan door overeenstemming te bereiken over nationale doelen, de eenheid te beschermen en te werken aan een moderne civiele staat, gebaseerd op stevige democratische principes', aldus Tantawi.

Betogers en politieke organisaties hebben veel kritiek geuit op Tantawi. Hij zou te terughoudend zijn bij het doorvoeren van hervormingen en het ontmantelen van het vroegere regime.

Daarnaast hebben regeringsfunctionarissen de noodklok geluid over de slechte economische voortekenen. Ook een toename van het geweld en de wetteloosheid baren de bevolking zorgen.

De situatie wordt bovendien gecompliceerd omdat er weinig vertrouwen bestaat tussen de politieke actoren in Egypte en de generaals die in februari de macht over namen.

De Opperste Militaire Raad verklaarde kort na de opstand dat de transitieperiode waarin de Raad aan het roer zou staan maar zes maanden zou duren. Inmiddels zijn die zes maanden al geruime tijd voorbij en is het nog steeds onduidelijk wanneer de militaire raad de macht overdraagt aan een burgerbestuur.

Tantawi benadrukte wel dat de militairen niet van plan zijn aan de macht te blijven.