'Pleinbezetters' uit Spanje en Frankrijk arriveren in Gent
Pleinbezetters uit Spanje en Frankrijk Foto: lut laureys
Een groep van zeventig 'Indignados', pleinbezetters uit Spanje en Frankrijk, is donderdagavond in Gent aangekomen. Activisten van de '15 mei-beweging' worden er ontvangen door een twintigtal sympathisanten en mensen van 'Reële Democratie Nu!'. Overnachten doen ze in een universiteitsgebouw op het Sint-Pietersplein.

Eind juli startten vanuit Toulouse en Madrid, en begin augustus vanuit Barcelona, 'marsen van verontwaardigden'. De Mars naar Brussel heeft het Europees Parlement als eindbestemming.

In een manifest van de 15 mei-beweging zeggen de actievoerders boos en bezorgd te zijn vanwege de politieke en sociale toestand. Ze vinden ook dat de huidige democratie de stem van het volk niet meer vertegenwoordigt. De 'Idignados' bestaan uit mensen afkomstig uit verschillende beroepscategorieën en ideologische strekkingen.

Na 1.500 kilomter stappen vertrekt de groep vrijdag voor een laatste tussenstop in Aalst. Eerder deze week stopte de groep in ons land in Kortrijk en Waregem. De groep zal van 8 tot 15 oktober kamperen in het Elisabethpark (Koekelberg) en houdt op de laatste dag, samen met andere groepen uit Europese landen, een manifestatie.

De marsen houden elke avond halt in een stad of dorp en organiseren er 'Volksvergaderingen', donderdagavond om 19 uur op het Sint-Pietersplein. Er wordt informatie verzameld over verschillende problemen en gedebatteerd over oplossingen om die naar het Europees Parlement te brengen.