Het openbaar ministerie heeft een celstraf van vier jaar, deels met uitstel, gevorderd voor een 22-jarige joodse man uit Antwerpen. Hij had een joodse jongen van 13 een tiental keer seksueel misbruikt, onder meer in de synagoge. De man wordt ook vervolgd voor de aanranding van een 12-jarig meisje. De zaak is donderdag behandeld voor de Antwerpse strafrechter.

Het meisje deed op 12 januari aangifte. Een joodse man had zich op de tram tegen haar aan gewreven, waardoor ze zijn erectie kon voelen. Op camerabeelden van De Lijn herkende de rabbijn de beklaagde.

Op 2 maart diende een vader klacht in omdat zijn zoon het voorbije anderhalf jaar een tiental keer door de beklaagde seksueel misbruikt werd bij hem thuis, in de parking van het Centraal Station en zelfs in de synagoge.

De beklaagde zei dat het slachtoffer zelf seksuele spelletjes wilde spelen. Hij zat vijf dagen in voorhechtenis en trok na zijn vrijlating naar zijn moeder in Engeland, omdat hij niet langer in de joodse gemeenschap kon blijven.

De verdediging pleitte de vrijspraak voor de aanranding: de tram zat overvol en ze had net zo goed zijn gsm kunnen voelen in zijn broekzak. Het misbruik van de jongen werd niet betwist. 'Mijn cliënt komt uit een wereld waar seksualiteit taboe is. Hij kon zelfs bepaalde lichaamsdelen niet benoemen, omdat hij nooit een degelijke voorlichting kreeg. Hij wilde experimenteren en dat liep fout af', aldus meester Hugo Coveliers.

Vonnis op 3 november.