Verzameld werk Tranströmer volgende week te koop
Bernlef Foto: rr
De Bezige Bij streeft ernaar het verzameld werk van Nobelprijswinnaar Tomas Tranströmer volgende week in de boekhandel te hebben, zo laat de uitgeverij weten.

Het laatste werk, de verzamelbundel De herinneringen zien mij, is in 2002 verschenen en is niet meer leverbaar, zo meldt De Bezige Bij.

Maar er komt snel een heruitgave. Het streven is dat die volgende week in de winkel ligt. De bundel van 360 pagina’s komt met dezelfde omslag als in 2002 in de handel.

In De herinneringen zien mij zijn alle gedichten van Tranströmer opgenomen. Ook ongepubliceerde gedichten staan erin. Bovendien bevat de bundel jeugdherinneringen en autobiografische schetsen. ‘Hierna heeft de dichter niet veel meer geschreven’, zegt De Bezige Bij

De Nederlandse vertaling van de Zweedse dichter is van de hand van dichter J. Bernlef

Bernlef: 'De Nobelprijs is niet meer dan verdiend. Hij is een groot schrijver.'

Bernlef maakte in 1979 voor kennis met het werk van Tranströmer doordat een vriend hem de Zweedse bundel Dikter cadeau deed.

Bernlef: ‘Het was alsof ik deze gedichten al eens gelezen had, als in een déja-vu, alsof zij al ergens in mij bestonden en het lezen hen naar buiten bracht. (…) Natuurlijk had ik die gedichten zelf moeten schrijven! Maar Tranströmer had dat al gedaan. Het enige wat ik aan deze deplorabele toestand kon doen was deze gedichten in het Nederlands vertalen.’