Groenen verwijten NMBS 'maffiapraktijken'
Foto: mh
Groen! en Ecolo zijn absoluut niet te spreken over de plannen van de NMBS om een toeslag in te voeren voor alle reizigers die zonder ticket opstappen.

"Hoe kan je iemand die zonder ticket de trein opstapt een toeslag laten betalen, als je overal ten lande loketten sluit?", vragen Kamerleden Stefaan Van Hecke (Groen!) en Ronny Balcaen (Ecolo) zich af. Volgens hen lacht de NMBS de reiziger gewoon in zijn gezicht uit.

Treinbegeleiders zouden in de loop van 2012 geen rekening meer houden met excuses van reizigers die zonder ticket opstappen. Reizigers betalen dan altijd een toeslag van 7 euro als ze in de trein zelf een biljet willen kopen. Nu is dat kosteloos als je opstapt in een onbemand station, zolang je de treinbegeleider maar waarschuwt. Bij een station met een verkoopsloket betaalt de reiziger 3 euro extra. De beslissing over de maatregel zou morgen/vrijdag vallen.

Voor Groen! en Ecolo kan het voorstel niet door de beugel. Zo’n maatregel invoeren op een moment dat overal loketten gesloten worden, kan niet voor de groenen. "Je kan toch niet eerst de dienstverlening afbouwen en er dan ook nog eens geld voor vragen. Dergelijk gedrag verwacht je eerder in slechte maffiafilms", stellen Van Hecke en Balcaen.

De groenen zijn ook niet onder de indruk van de uitleg van de NMBS dat reizigers gebruik kunnen maken van de automaten. "De NMBS mag dan wel beweren dat die niet vaak stuk zijn, wie regelmatig in de grote stations komt, weet hoe moeilijk het is om een werkende automaat te vinden", luidt het.

Volgens de groenen is het nieuwe voorstel het zoveelste bewijs dat de NMBS "het noorden kwijt is".