Merkel ontmoet Lagarde
Foto: AP
De Duitse Bondskanselier Angela Merkel zit vandaag een vergadering voor met de hoofden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Ondertussen gaan ook de gesprekken op Europees niveau omtrent een gecoördineerde kapitaalsinjectie in het Europese bankwezen gewoon door.

Rond drie uur ontving de Duitse Bondskanselier IMF-topvrouw Christine Lagarde, de voorzitter van de Wereldbank Robert Zoellick en Angel Gurria van de Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling. Verder zijn ook ministers van Financiën van Frankrijk, Duitsland en Mexico aanwezig. 

De voorzitter van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet zal zich bij het gezelschap voegen na de vergadering van de Europese Commissie rond het herkapitaliseren van de Europese banken.
 
De ontmoeting in Berlijn houdt verband met een Duits-Mexicaans initiatief om de internationale wisselmarkten te laten hervormen door de G-20, de twintig grootste en opkomende economieën ter wereld. 
 
Eerder op de dag liet de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, al verstaan ‘dat de Commissie een gecoördineerde herkapitalisering van het bankwezen voorstaat.’
 
Financiële aandelen de lucht in na nieuws over herkapitalisatie
 
Financiële aandelen zetten hun opgang gestaag verder op de Europese beurzen, nadat Merkel de speculaties voedde met statements dat de Europese politieke klasse werkt aan een plan om het bankenkapitaal op te drijven en de overheidsschulden aan te pakken. 
 
Bij een eerder bezoek aan Brussel had de Bondskanselier al duidelijke standpunten ingenomen over de rol van banken in het bestrijden van de crisis.
 
Volgens de Franse krant Le Figaro werkt de Franse regering aan een noodplan om belangen te nemen in Franse banken. Een woordvoerder van de Franse regering deed het nieuws echter af als een kwakkel.
 
'De tijd dringt'
 
Merkel stipte aan dat het Europese Noodfonds enkel gebruikt zal worden als allerlaatste redmiddel om banken te redden.  'De tijd raakt echter op', vertelde Merkel gisteren aan de verzamelde pers. 'Als we een herkapitalisatie van het bankwezen willen doorvoeren, dan moet een beslissing niet te lang meer uitblijven.'
 
Volgens Merkel moeten banken in de problemen zelf zoeken naar vers kapitaal. Als dat niet mogelijk is, moeten de nationale regeringen bijspringen. 
 
'Als een land faalt in het geven van steun, door het ontbreken van genoeg eigen reserves, en dit betekent een gevaar voor de eurozone als geheel, dan kan er gebruik worden gemaakt van het Noodfonds EFSF (European Financial Stability Facility)' aldus Merkel. 'Het gebruik van het noodfonds is natuurlijk wel onderhevig aan strikte voorwaarden'.