Meer dan 2.900 mensen gedood in Syrië
Syriërs dragen de grafkist van een omgekomen manifestant in de stad Homs. Foto: Reuters
Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties heeft zijn schatting van het aantal doden bij de onrust van de afgelopen zeven maanden in Syrië verhoogd naar meer dan 2.900. Dat zijn er ruim tweehonderd meer dan in het begin van september.

Een woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten zegt dat het cijfer is gebaseerd op 'betrouwbare bronnen' binnen en buiten Syrië. De namen zijn allemaal bevestigd en onder de doden zijn ook leden van de veiligheidstroepen, zei hij.

In sommige delen van het land hebben militairen geweigerd bevelen op te volgen om demonstranten neer te schieten.

Activisten in Syrië maakten vandaag ook melding van gevechten tussen Syrische regeringstroepen en gedeserteerde militairen in dorpen aan de grens met Turkije. Daarbij zouden 12 doden zijn gevallen, onder wie zeven soldaten.

'Zeven soldaten en vijf deserteurs en burgers zijn omgekomen bij gevechten ten westen van Jabal al-Zaouiya', zo luidt het in een persbericht van een Syrische mensenrechtenorganisatie.

De Syrische oppositie richtte zich in eerste instantie vooral op geweldloos verzet, maar sinds eind juli heeft een gewapende groep talloze aanvallen opgeëist . De groep noemt zichzelf het Vrije Syrische Leger en is naar voren getreden als het eerste gewapende verzet van betekenis voor het autoritaire regime.

Het regime van president Bashar Assad treedt hard op tegen Syrische betogers die sinds half maart in navolging van soortgelijke bewegingen in andere Arabische landen demonstreren voor democratische hervormingen.

Gisteren raakte de VN-veiligheidsraad het niet eens over een resolutie om tegen het Syrische regime op te treden. Assad schrijft de onrust toe aan terroristen, maar hij kondigde wel lokale verkiezingen aan in december.