TIR-centrum in Brusselse haven krijgt 17.000 zonnepanelen
Foto: Herman Ricour
Op het dak van het TIR-centrum, het herverdeelcentrum in de Havenlaan, komt het grootste zonnepaneel van Brussel. Het bedrijf Blue Lines uit Sint-Lambrechts-Woluwe zal de 17.000 fotovoltaïsche panelen tegen midden 2012 installeren.

De haven van Brussel heeft zopas de concessie toegekend, meldt voogdijminister Brigitte Grouwels (CD&V) donderdag in een blogbericht.

Het zonnepaneel wordt 13.800 vierkante meter groot en zal bijna de helft van het dak van het TIR-centrum innemen. Eenmaal operationeel produceren de panelen groene energie goed voor de energiebevoorrading aan 1.500 gezinnen.

De investering van 3,5 miljoen euro wordt betaald door nv Blue Lines dat eigenaar blijft van de panelen. Vanaf december wordt de concessie opgestart.

Minister Grouwels is opgetogen dat de Brusselse haven zijn ecologische voetafdruk zal verkleinen door te kiezen voor zonne-energie. ‘Daarmee draagt het Brussels gewest bij tot de EU-doelstelling die stelt dat België 13 procent uit hernieuwbare energie moet halen.’