Selah Sue wint Europese prijs voor jong talent
Foto: ©GOEDEFROIT MUSIC
Zangeres Selah Sue is een van de winnaars van de European Border Breakers Awards, de prijs voor nieuw toptalent in de Europese popmuziek. Dat heeft Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor Cultuur, donderdag bekendgemaakt.

In totaal zijn tien jonge artiesten in de prijzen gevallen. Ze zijn beloond voor het feit dat ze tussen augustus 2010 en juli 2011 over de eigen landsgrenzen heen succes geboekt hebben met hun eerste internationaal uitgebrachte album.

'Onze winnaars zijn er allemaal in geslaagd een publiek te bereiken buiten hun land van herkomst door hun talent en energie', zegt Vassiliou. 'Ik hoop dat de prijzen andere artiesten inspireren om hun muziek buiten hun nationale grenzen te brengen.'

Naast Selah Sue vielen ook Agnes Obel (Denemarken), Anna Calvi (VK), Swedish House Mafia (Zweden), Boy (Duitsland), Ben l'Oncle Soul (Frankrijk), James Vincent McMorrow (Ierland), Afrojack (Nederland), Elektro Guzzi (Oostenrijk) en Alexandra Stan (Roemenië) in de prijzen.

De winnaars werden geselecteerd op basis van verkoopcijfers en airplaygegevens, en een stemming onder de radiostations van de European Broadcasting Union en festivals die deelnemen aan het Europese talentenuitwisselingsprogramma ETEP.

Op 11 januari 2012 vindt de prijsuitreiking plaats in Groningen, tijdens het Eurosonic-Noorderslag-festival. Een van de winnaars zal daar ook een publieksprijs in ontvangst mogen nemen. Hiervoor kan tussen 1 november en 31 december gestemd worden op de website van de European Border Breakers Awards: www.ebba-awards.eu.

De afgelopen jaren wonnen onder meer Milow, Adele, Mumford & Sons en Lykke Li al een EBBA-award.