IMF voorstander renteverlaging ECB
Vergadering van de Europese Centrale Bank in Frankfurt (ECB) Foto: EPA
Het Internationaal Monetair Fonds heeft donderdag aangegeven voorstander te zijn van een verlaging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB kondigde vandaag nieuwe maatregelen aan om de liquiditeitscrisis op de interbankenmarkt tegen te gaan. De belangrijkste rentevoet blijft echter onveranderd op 1,5 procent.

Een woordvoerder van het Internationaal Muntfonds in Washington 'vindt dat er momenteel genoeg ruimte is voor een renteverlaging.' 

Een rente verlaging maakt lenen immers goedkoper en kan de economie aanzwengelen. De ECB heeft echter ook het indammen van de inflatie als opdracht. Die liep in september op tot 3 procent in de eurozone, het hoogste peil in drie jaar. Daarom wijkt de ECB voorlopig niet af van haar beleid om de rente ongewijzigd op 1,5 procent te laten.

Momenteel overlegt de Duitse Bondskanselier Merkel met IMF-topvrouw christine Lagarde, ECB-voorzitter Trichet en nog een aantal ministers van Financiën over een plan voor een nieuwe kapitaalsinjectie voor het Europese bankwezen. 

ECB kondigt uitzonderlijke maatregelen aan maar laat rente ongewijzigd

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet heeft een reeks uitzonderlijke maatregelen aangekondigd zodat de banken in de eurozone zich makkelijker zouden kunnen herfinancieren. Zo is onder meer bepaald dat de financiële instellingen voor een onbeperkt bedrag op één jaar kunnen lenen. Het gaat om twee operaties, in oktober en in december.

Daarnaast besliste Trichet om het aankoopprogramma van gestructureerde obligaties herop te starten. Het gaat om een bedrag van 40 miljard euro tussen november en oktober volgend jaar.

De herfinanciering op de interbankenmarkt, waarbij financiële instellingen aan elkaar lenen, hapert. Donderdag raakte bekend dat de banken een recordsom van 221 miljard euro bij de ECB hebben geparkeerd in ruil voor liquide middelen. Elke dag deze week werd het jaarrecord overtroffen.

"Het vertrouwen tussen de instellingen is weg, als gevolg van de schuldencrisis in de eurozone", verklaarde de topman van de Duitse bankvereniging BdB. De Belgisch-Franse bank Dexia is het bekendste slachtoffer van die evolutie.

Ten tijde van de kredietcrisis in 2008, na de val van Lehman Brothers, stond er tot 400 miljard euro bij de ECB.

Rente

De Europese Centrale Bank ging dus niet in op de vraag van sommigen om de rentevoet te verlagen. De vorige wijziging dateert van juli, toen de ECB ervoor koos de rente met 25 basispunten te verhogen. De beslissing ligt in lijn met de analistenverwachtingen en komt er tegen een achtergrond van een verzwakkende economische groei en een stijgende inflatie.

Voor de Franse ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet (68) was het de laatste rentebeslissing. Na een termijn van acht jaar geeft hij volgende maand de fakkel door aan de Italiaan Mario Draghi.

De inflatie in de eurozone is vorige maand toegenomen tot 3 procent, het hoogste niveau in drie jaar. Ze ligt fors boven de jaarlijkse inflatie van 2 procent waarop de ECB mikt. Heel wat analisten verwachten zich wel nog aan een renteverlaging met 25 basispunten in december.

De vergadering van de Europese bankiers vond plaats in Berlijn. Later donderdag staat in die stad nog een gesprek op de agenda tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, IMF-topvrouw Christine Lagarde en het hoofd van de Wereldbank Robert Zoellick. Wellicht zal het gesprek vooral over de schuldencrisis gaan.

VK

Eerder vandaag heeft de Britse nationale bank (Bank of England) besloten om 75 miljard pond (88 miljard euro) in de Britse economie te pompen. De maatregel komt er omdat de economische groei in Groot-Brittannië blijft vertragen na het grootschalige besparingsprogramma dat vorig jaar werd aangekondigd. De inflatie is met 4,5 procent bovendien hoog.

De Bank of England besloot ook om de voornaamste rentevoet onveranderd op 0,5 procent te laten.