De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) heeft opgeroepen om te stoppen met 'een fetisj' te maken van camerabewaking. De wetgeving is er om misbruiken te voorkomen, klinkt het.

De stad Leuven heeft al enkele jaren een 20-tal bewakingscamera's geïnstalleerd om uitgaansbuurten in het oog te houden en zal er binnenkort ook installeren in de Diestsestraat om onder meer gauwdieven te betrappen.

'Het kan misbruikt worden net zoals agenten ook hun wapen kunnen misbruiken', zei burgemeester Tobback op een studiedag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. 'Om dit te voorkomen is er een wetgeving en moeten gerechtelijke overheden van controle een prioriteit maken'.

'Camera's zijn geenszins alleen zaligmakend om criminaliteit te voorkomen en op te lossen, maar het laat ons toe onze agenten veel efficiënter in te zetten en bij incidenten sneller tussen te komen, soms zelfs nog voor we een oproep binnenkregen,' ging Tobback voort.

De camera's hebben ook een duidelijk preventieve werking. Tobback gaf het voorbeeld van sluikstorters die wegblijven na een aankondiging dat er bij een bepaald containerpark een camera zal geplaatst worden.

Hij had het ook over de reputatie die Leuven heeft opgebouwd door de vele flitscamera's die het Vlaams Gewest plaatste langs de ring en de invalswegen.

Leuven zal echter pas 'slimme camera's', die nummerplaten kunnen herkennen, installeren als het parket dat nodig acht. 'Als bestuurlijke overheid hebben we daar geen behoefte aan', aldus burgemeester Tobback.