Ecovriendelijk wonen op zijn best
Foto: Jill Fehrenbacher voor Inhabitat
Amerikaanse studenten uit Maryland tonen aan dat een ecovriendelijk huis er ook mooi kan uitzien. Hun 'Watershed House' kaapte de hoofdprijs weg op de Solar Decathlonwedstrijd. Het team van de UGent heeft met zijn E-cube de prijs voor de meest betaalbare inzending gewonnen.

De Solar Decathlonwedstrijd is een initiatief van het US Department of Energy. Om de twee jaar dagen ze onderzoeksinstellingen uit om een woning op zonne-energie te ontwerpen en te bouwen, die zowel aantrekkelijk, kostenefficiënt en energie-effeciënt zijn. Het Belgische team was het enige Europese team dat de selectie tot twintig kandidaten overleefde en zij wonnen met hun E-cube de 'Affordability Contest' voor de meest betaalbare inzending.

De hoofdprijs werd weggekaapt door het team van de Universiteit van Maryland. Hun ontwerp vestigt de aandacht op de watercyclus. Het vlinderdak (met zonnepanelen) vangt het water op en geeft het door aan groene verzamelpunten bij de ingang waar het gefilterd en bewaard wordt. Het huis heeft ook veel ramen en groen, een visuele klemtoon opdat de bewoners er herhaaldelijk aan worden herinnerd dat hun waterverbruik een direct effect heeft op de omgeving.

De gelaagde gevels van het huis gaan energieverlies en waterinfiltratie tegen. De indeling en multifunctionele meubels zorgen voor een maximaal ruimtegebruik.

Meer foto's vind je hier of bekijk deze video: