Barroso wil gecoördineerde herkapitalisering banken
Foto: AFP
‘We gaan voorstellen dat de lidstaten (van de EU) gecoördineerd optreden om de banken te herkapitaliseren, zodat ze af kunnen geraken van de toxische activa die ze mogelijk in portefeuille hebben.’ Dat heeft José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, donderdag verklaard in een interview.

Woensdag zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel al bereid te zijn tot een herkapitalisering van de banksector ‘als dat nodig blijkt’.

Barroso deed zijn uitspraak tijdens een interview dat rechtstreeks uitgezonden werd op YouTube. Op de dagelijkse persconferentie van de Europese Commissie wou Barroso’s woordvoerder niet meer uitleg verschaffen. ‘De Commissie gaat gecoördineerde actie voorstellen, en meer ga ik daar nu niet over zeggen’, klonk het heel voorzichtig.

De herkapitalisering van banken staat weer volop in de aandacht nu in België en Frankrijk alle zeilen bijgezet worden om Dexia te redden.

Barroso zei kondigde tijdens zijn interview ook nieuwe voorstellen aan om de bewindsvoerders van financiële instellingen persoonlijk aansprakelijk te stellen voor ‘foute daden die de maatschappij schade kunnen berokkenen’.