Brussel scoort 'aanvaardbaar' in Europese taxitests
Foto: belga
Uit een Europees onderzoek naar klantvriendelijkheid bij taxi's komt Brussel met een globale score van 73,2 procent niet slecht uit de bus, zo meldt mobiliteitsorganisatie Touring donderdag in een persbericht. Uit het onderzoek blijkt wel dat er nog werk is aan het gedrag van de taxichauffeur, en dat er grote prijsverschillen bestaan tussen de verschillende Europese steden.

In en rond de betrokken Europese steden werden anonieme inspecties op standaardverplaatsingen uitgevoerd. Zo werden in elk van de 22 steden 5 ritten 's nachts en 5 overdag uitgevoerd. Er werd onder andere gekeken naar de prijs, vriendelijkheid, het respecteren van de verkeersregels, routekennis en het correct gebruik van de taximeter.

Voor een rit van gemiddeld 7 kilometer, inclusief wachttijd van 5 minuten door bijvoorbeeld file, betaalt men in Brussel 16,1 euro. Daarmee zit ons land in de Europese middenmoot qua tarieven. Lissabon is het goedkoopst met 7,98 euro, terwijl men in Zürich 31,35 euro moet neertellen voor een soortgelijke rit.

In de categorie 'Bestuurder' scoort Brussel dan weer eerder zwak. Zo was er onder andere sprake van nodeloos omrijden, door rood licht rijden, roekeloos rijden en te beperkte toeristische kennis.

Op het vlak van correct activeren van de taximeter, het doorrekenen van de correcte prijs zoals op de prijslijst, talenkennis, vriendelijkheid en hulpvaardigheid scoorde ons land dan weer goed. Globaal bekeken komt Barcelona met 84,61 procent als beste uit de Europese studie. Ljubljana sluit het rijtje af met 53,08 procent.

Op Europees niveau vragen de mobiliteitsorganisaties onder andere om een standaardisering van de wetgeving rond taxi's, het algemeen kunnen betalen met kredietkaarten en regelmatige controles.