Inspecteurs van de Algemene Directie Mededinging hebben donderdagvoormiddag huiszoekingen bij groene stroomleveranciers uitgevoerd. Dinsdag heeft federaal minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne een onderzoek bevolen naar te hoge prijzen voor groene stroomcertificaten.

Het onderzoek volgt op een studie van de Vlaamse energieregulator Vreg. Die studie had aangetoond dat leveranciers een te hoge prijs aan de consument aanrekenen voor de groene stroomcertifiacten (gsc’s).

De woordvoerder van Van Quickenborne verduidelijkt dat er donderdagvoormiddag 30 onderzoekers een bezoek brachten bij groene stroomleveranciers. Over hoeveel en welke leveranciers het ging, wilde de woordvoerder niet kwijt. We werden de onderzoekers bijgestaan door ICT-experten van de FOD Economie.

Elke elektriciteitsleverancier is verplicht zes procent groene stroom te leveren. Hiervoor dienen ze groene stroomcertificaten voor te leggen. Volgens de Vreg kost dat de leveranciers gemiddeld 103 euro.

Die leveranciers rekenden echter meerstal een eenheidsprijs van 125 euro door. Dat staat gelijk met het boetebedrag dat leveranciers moeten betalen als ze er niet in slagen zelf voldoende certificaten neer te leggen.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) eiste maandag dat de groene stroom correct zou worden doorgerekend en stuurde het dossier door naar Van Quickenborne en haar federale collega van Energie Paul Magnette opdat zij een onderzoek zouden kunnen voeren.