Catherine De Bolle grootste kanshebber om politiechef te worden.
Catherine De Bolle wordt wellicht de grote baas van de federale politie Foto: rr
Catherine De Bolle staat in poleposition om Fernand Koekelberg op te volgen aan het hoofd van de federale politie. Dat blijkt uit de rangschikking die de selectiecommissie maakte.

De commissie die een nieuwe commissaris-generaal voor de politie helpt te zoeken heeft de lijst bekendgemaakt met de kandidaten die volgens de commissie ' meest geschikt' zijn voor de job.

De kandidaten hebben daarvoor een examen moeten afleggen bij de commissie.

Helemaal bovenaan staat Catherine De Bolle, de vrouwelijke korpschef Van Ninove. Ze zou met kop en schouders boven de andere kandidaten uitsteken.

Tweede staat Olivier Libois, directeur-generaal bij de federale politie. Derde is Jaak Raes, directeur-generaal van het crisiscentrum. Ook Marc Van Laere wordt door de commissie op de derde plaats gezet.

Fernand Koekelberg, de in opspraak gekomen voormalige chef, staat vijfde. En Wim Liekens is zesde.

Glenn Audenaert, de directeur van de Brusselse federale gerechtelijke politie, staat niet op de lijst van de commissie. Samen met enkele andere kandidaten heeft Audenaert nu vijftien dagen de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen deze beslissing.

Pas na die periode maakt de commissie de rangschikking én eventuele bezwaarschriften over aan de minister van Binnenlandse Zaken. De minister, op dit ogenblik is dat nog Annemie Turtelboom (Open VLD), moet de selectie van de commissie niet volgen. Maar als zij iemand anders aanduidt in plaats van Catherine De Bolle, zal Turtelboom dat goed moeten motiveren.