Servische activisten geven Nobelprijs Literatuur aan Dobrica Cosic
Foto: rr
Hoewel de Nobelprijs Literatuur traditiegetrouw pas om 13.00 uur wordt bekendgemaakt, dook donderdagmiddag omstreeks half twaalf al de naam van Dobrica Cosic op als winnaar van de Nobelprijs. Twee Servische televisiestations namen het valse bericht over.

Op de website www.nobelprizeliterature.org stond te lezen dat de nationalistische Servische auteur Dobrica Cosic de Nobelprijs Literatuur 2011 kreeg. De site bleek een perfecte kopie van de echte website van het Nobelprijs-comité. Die is te vinden op www.nobelprize.org.

Op de website hadden hackers donderdag informatie geplaatst van Cosic, inclusief foto van de auteur, citaten uit zijn werk en een beschrijving waarin hij een profeet werd genoemd. Enkele minuten voor de officiële bekendmaking meldde de Servische staatszender RTS  het nepnieuws over de 90-jarige schrijver.

RTS en het private station B92 brachten het valse nieuws in een uitzending. TS verontschuldigde zich nadien en verklaarde dat het een foutief persbericht had overgenomen. De zender preciseerde echter niet van welk persbureau het dat bericht zou gekregen hebben.

De Servische auteur is populair in eigen land, maar wordt tevens gezien als uithangbord van het Servische nationalisme dat in de jaren negentig leidde tot de bloedige opbreking van het voormalig Joegoslavië.