BBC schrapt 2.000 jobs
Foto: REUTERS
De British Broadcasting Corporation (BBC) moet fors besparen en laat daarom 2.000 werknemers afvloeien. Dat maakte de directie van de Britse openbare omroep donderdag bekend. De vakbonden reageren furieus.

Directeur-generaal Mark Thompson verklaarde donderdag dat het plan om de kosten van de BBC met 20 procent te verminderen over een tijdspanne van vijf jaar gelijkstaat aan 'efficiënter werken en serieus jobverlies'.

De BBC moet zo tegen 2016/2017 per jaar een 770 miljoen euro besparen. Volgens Thompson gaat het om 'de meest radicale hervormingen in de geschiedenis van het bedrijf'.

Directeur-generaal Mark Thompson koos ervoor om geen enkel radio- of televisienet te schrappen. Er wordt wel aanzienlijk gesnoeid in de budgetten voor ontspanningsprogramma’s. De sportredacties moeten het voortaan met 15 procent minder fondsen doen. Het geheel van besparingen weegt, gelet op de inflatie, serieus door op het werkingsbudget.

Managers van de BBC passeerden donderdag langs het personeel in de verschillende kantoren van de openbare omroep in Groot-Brittannië, om uit te leggen wat de impact van de kostenreductie zal zijn op de 22.900 werknemers.

Gery Morrissey, secretaris-generaal van Bectu, de vakbond van de BBC-technici, beschuldigde het bedrijf ervan 'jobs kapot te maken en het bedrijf kapot te maken'.

Besparingen noodzakelijk door terugschroeven overheidssubsidies

De besparingen komen er nadat de BBC de overheidssubsidies zag teruggeschroefd worden. De Britse overheid bevroor het kijk- en luistergeld waarmee de openbare omroep werd gefinancierd. 

Ook de World Service van BBC, die vroeger betaald werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, moet nu uit eigen zak bekostigd worden.