Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zet tweehonderd schapen in om het herstel van de Mechelse heide na de brand van mei dit jaar te bevorderen. Het is de eerste keer dat het ANB schapen inzet om het natuurbeheer te ondersteunen.

Op 7 mei 2011 werd de heide getroffen door een brand. In totaal ging er 10 hectare in vlammen op. 'Niet meteen een erg grote brand en het herstel sindsdien is zeker al zichtbaar', zegt Lise Hendrick, Regiobeheerder Hoge Kempen bij het ANB.

Het inzetten van de kudde schapen heeft een duidelijk doel. 'De schapen worden ingezet voor het afgrazen van het pijpenstrootje, een typisch heidegras dat massaal kan groeien op de heide. Door die groei af te stoppen geven we de heide meer ruimte en licht om zichzelf terug te herstellen', zegt Hendrick.

Het is de eerste keer dat het ANB in het nationaal park schapen inzet om het beheer te ondersteunen, maar in het verleden is al gebleken dat de inspanningen van schapen het herstel en het onderhoud kunnen bevorderen. De kudde zal tien dagen grazen op het terrein, onder toezicht van een herder en schaapshonden.