Loix krijgt geen uitnodiging voor IRC-rally van Schotland
Freddy Loix Foto: BELGA
Dit weekend wordt in Perth, halverwege Glasgow en Edinburgh, de rally van Schotland gereden, de voorlaatste wedstrijd van het spannende IRC kampioenschap. Op Freddy Loix na zijn alle belangrijke namen uit het kampioenschap aanwezig.

Loix had gehoopt om na de rally van Sanremo te worden uitgenodigd door Skoda Motorsport, maar na zijn crash in de Sanremo gebeurde dat niet.

De Noor Andreas Mikkelsen (Skoda Fabia S2000) wordt wel uitgenodigd en dat is opmerkelijk, omdat Loix mathematisch nog kans maakt op de titel. In Schotland zijn er bovendien meer punten te verdienen: de behaalde punten worden na aankomst vermenigvuldigd met 1.5, in de afsluitende wedstrijd in Cyprus is dat maal 2.

In Cyprus is Loix wel van de partij, maar Skoda lijkt nu alles te zetten op kampioenschapsleider Jan Kopecky (Skoda Fabia S2000). Juho Hanninen (Skoda Fabia S2000), winnaar van drie wedstrijden dit jaar, staat ook aan de start in Schotland en maakt nog kans op de titel, net als onze landgenoot Thierry Neuville (Peugeot 207 S2000) die de rally van Sanremo won.

'Ik sta er misschien niet het beste voor, maar ik heb een reële mathematische kans op de titel', aldus Neuville. 'Hanninen kan zich geen enkele fout meer kanpermitteren. Ik moet wel nog Peugeot weten te overtuigen ook de Cyprus Rally op mijn programma bij te schrijven, want dat is voorlopig nog niet het geval. Aan de finish staan in Schotland en veel punten scoren is daar een uitstekend argument voor.'

Op vrijdag 7 oktober wordt de startceremonie in Stirling Castle gevolgd door twee passages op de showetappe van Carron Valley (8,36 km), bestaande uit een ’gemengd’ parcours. De Schotse bossen worden van zaterdagochtend tot zondagavond aangedaan, goed voor 196,96 kilometer tegen de klok. De rally eindigt zondagavond om 17.30u.

Stand kampioenschap:

1. Jan Kopecky 128 punten
2. Freddy Loix 103 punten
. Thierry Neuville 103 punten
4. Juho Hanninen 98 punten.