De Debuutprijs, die het beste Vlaamse debuut van het voorbij jaar bekroont, gaat dit jaar naar de 23-jarige debutant Y.M. Dangre voor zijn boek "Vulkaanvrucht". Dat maakte juryvoorzitter Dirk Leyman donderdag bekend bij de voorstelling van de Boekenbeurs 2011.

Leyman noemde Dangre een "veelbelovende jonge schrijver die onze welwillendheid verdient". In zijn boek combineert hij een turbulente familiesaga met een pijnlijke liefdesroman, aldus Leyman, die toch ook kritiek had voor de jonge auteur. Hij wees erop dat het "geen onberispelijke roman is" die "overvol" is en dat de "dialogen wel eens haperen".

De juryvoorzitter haalde in zijn bekendmaking ook uit naar de uitgeverijen die te weinig tijd steken in de redactionele begeleiding van (startende) auteurs. In de negen debuten die de jury onder ogen kreeg voor de Debuutprijs, bleek dat doordat ze "soms te lang" waren of uit "tekortkomingen toonden die bijgestuurd hadden moeten worden".

Het werd uiteindelijk de jongste auteur die de aanmoedigingsprijs in ontvangst mag nemen. Op zaterdag 30 oktober wordt de Debuutprijs officieel overhandigd bij de opening van de Boekenbeurs in Antwerpen. Dangre, die ook poëzie schrijft, ontvangt dan een prijs ter waarde van 6.200 euro en een Montblanc Meisterstück vulpen. De twintiger bedankte alvast de jury voor hun moed om de prijs aan de jongste debutant uit te reiken.