De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) ziet geen enkele reden waarom lokale besturen hun beleggingen bij Dexia weg zouden moeten halen. Ze zegt dat ze door nogal wat gemeenten en OCMW’s werd gecontacteerd met de vraag of ze niet beter hun beleggingen zouden wegtrekken bij Dexia.

In een extra editie van haar wekelijkse nieuwsbrief geeft de VVSG enkele overwegingen waarom dit niet nodig is.

De Vilvoordse OCMW-voorzitter Hans Bonte (sp.a) krijgt forse kritiek sinds bekend raakte dat het OCMW zijn geld bij de bank heeft weggehaald. In de nieuwsbrief zegt de VVSG dat het de lokale besturen siert dat ze bezorgd zijn om hun beleggingen bij Dexia, omdat ze werken met publieke middelen.

‘Toch zien we geen enkele reden om naar aanleiding van de recente gebeurtenissen de beleggingen die een bestuur heeft, weg te halen bij Dexia’, luidt het.

De VVSG wijst erop dat de overheid zich garant stelt voor alle Dexiaverplichtingen. Overigens is er bij de financiële crisis van 2008 geen euro spaargeld verloren gegaan, ook niet bij de lokale besturen, gaat de vereniging verder. Er verdween alleen een pak aandeelhouderswaarde.

Dexia België: één van de gezondste delen van de Dexia-groep

Bovendien wijst de VVSG erop dat gemeenten en OCMW’s specifiek beleggen bij Dexia Bank België, ‘één van de gezondste delen van de Dexia-groep. Op de actiefzijde van die bank staan immers vooral kredieten aan lokale besturen en verder onder meer ook hypothecaire leningen aan particulieren. Echt risicovol zijn die activa niet’.

De VVSG waarschuwt ook dat massaal beleggingen wegtrekken, net problemen bij een bank kunnen veroorzaken, ook als die kerngezond is. Tot slot vraagt de vereniging zich af waar een bestuur naartoe moet met haar spaarmiddelen indien ze die wegtrekt. ‘Welke bank is in deze woelige tijden wel 100 procent veilig?’.