Het 15-jarig meisje dat gisteren verkracht zou zijn in een metrostation in Anderlecht, heeft het verhaal verzonnen. Dat bevestigt het parket van Brussel. Het 15-jarige meisje had het verhaal verteld omdat ze te laat op school was aangekomen en nood had aan aandacht. Ze is voorlopig niet ter beschikking gesteld van de jeugdrechter.

Het meisje, M.V., had het verhaal over de verkrachting dinsdagmiddag verzonnen in een gesprek met de opvoedster in haar school. Daarbij had ze verklaard dat ze tijdens haar middagpauze aan de halte in Anderlecht op de metro was gestapt en in het rijtuig was aangesproken door vier jongens.

Het meisje voelde zich niet veilig en stapte af, maar kon zich niet meer herinneren in welk station. De vier jongeren volgden haar en sleurden haar naar een hoek aan de uitgang van de metrohalte, waar één van hen haar verkrachtte terwijl de rest toekeek.

De schooldirectie verwittigde de politie, die onmiddellijk een onderzoek startte. Daarbij werd het meisje medisch onderzocht en werden de bewakingsbeelden van de metro onderzocht. Het meisje was in shock, zo liet de politie gisteren weten.

Omdat er van het incident niets terug te vinden was op de beelden van de beveiligingscamera's, werden de speurders achterdochtig. Woensdag bekende het meisje eerst aan de schoolopvoedster en vervolgens aan de politie dat het hele verhaal verzonnen was. Ze had een reden nodig om haar late aankomst op school te verantwoorden en had nood aan aandacht. 

De zaak was intussen nationaal nieuws geworden. Ook was er enige wrevel ontstaan over de nogal laconieke reactie van de MIVB. Die stelde in De Morgen dat de metro geen extra maatregelen zou nemen tegen verkrachtingen omdat het (verzonnen) voorval had plaatsgevonden net buiten het metrostation. 'Daar zijn we niet bevoegd.'

Het ACV had in een reactie al laten weten dat de Brusselse metrobrigade onderbemand is.