FOTOSPECIAL. Creatieve meubels uit karton
CartoChic, Studio Double-Ei Foto: Studio Double-Ei
Net verhuisd en woon je nog tussen de kartonnen dozen? Voor je naar een meubelzaak trekt om je nieuw stekje in te richten, bekijk dan eerst eens de mogelijkheden van het materiaal karton dat allang niet meer enkel als verpakkingsmateriaal gebruikt wordt.

Het lichte materiaal kan toch verrassend stevig zijn indien het op de juiste manier wordt gebruikt. Deze ontwerpers tonen hun creatieve uitspattingen met karton:

1. CartoChic en FanTubes

De twee jonge Italiaanse vrouwen Cristina en Paola van Studio Double-Ei zagen potentieel in gewone kartonnen dozen en rollen. Het resultaat is twee woonkamersets die ook getoond werden op Milan Design Week 2011 en zelfs in het luxueuze Palace Grand Hotel in het Italiaanse Varese. Ideeën die goed zijn voor het milieu én zeker haalbaar voor studenten zonder budget.

2.  Volledige meubelsets uit karton

Het Australische bedrijf Karton Group is erin geslaagd om het materiaal te gebruiken voor volledige slaapkamersets, kantoren en zelfs een eettafel. Gemakkelijk in elkaar te zetten zonder schroeven of vijzen, enkel wat plooien, en dus de ideale meubels voor wie regelmatig verhuist.

3. Folding Furniture

Ruben der Kinderen ontwierp kartonnen meubels die je slechts af en toe nodig hebt, voor een feestje of festival bijvoorbeeld. Het primaire materiaal is Re-board, een variant met de sterkte van MDF en toch vijf keer lichter. Ook deze meubels kunnen snel geplooid worden en zijn stevig genoeg. De Nederlandse ontwerper zorgde ook voor een systeem opdat ze gemakkelijk getransporteerd kunnen worden.

4. Build Up Table and Chair

Karton is zeker geschikt voor kinderkamers waar meubels het al eens hard te verduren kunnen krijgen of met stift en verf bewerkt worden. Philippe Nigro ontwierp meubels op kindermaat die naar smaak kunnen gecustomized worden met kleur of prints.