TAS laat dopingzondaars wel deelnemen aan Spelen
LaShawn Merritt Foto: AP
Sporters die betrapt zijn op doping en daarvoor een schorsing van meer dan zes maanden kregen, mogen wel deelnemen aan de eerstvolgende Olympische Spelen na afloop van die schorsing. Dat stelt het Internationaal Sporttribunaal TAS donderdag.

De uitspraak is uitstekend nieuws voor onder meer de Amerikaanse atleet LaShawn Merritt, in Londen een concurrent voor de broers Borlée op de 400 meter. Maar ook Yanina Wickmayer en Iljo Keisse kunnen weer dromen.

Het Internationaal Olympisch Comité nam in 2008 in het olympisch charter de zogenaamde ’regel 45’ op. Die stelt dat elke atleet die meer dan zes maanden is geschorst wegens overtreding van het dopingreglement, niet mag deelnemen aan de Spelen die volgen op het einde van de schorsing. Sinds de Winterspelen van 2010 in Vancouver is de regel van kracht.

Amerikanen krijgen gelijk

Het Amerikaans olympisch comité USOC betwiste echter de juridische geldigheid van de regel en kreeg steun van verschillende andere partijen. Om de zaak te beslechten kwamen het IOC en het USOC overeen om naar het TAS te trekken. Donderdag kreeg het USOC in Lausanne gelijk van het Sporttribunaal. 'De regel is ongeldig en kan niet opgelegd worden' en is in strijd met zowel de wereldantidopingcode als de IOC-reglementering, oordeelt het TAS

De Amerikanen grepen de zaak van Merritt aan om de onrechtvaardigheid van de regel aan te tonen. De atleet werd in 2009 voor 21 maanden geschorst en dreigde een tweede keer gestraft te worden, terwijl hij volgens het USOC onvrijwillig doping nam. Ook andere geschorste sporters zoals wielrenner Alejandro Valverde kunnen door de uitspraak erbij zijn in Londen.